tisdag 24 september 2013

Miljövänligt emballage

Klimatfrågorna har länge stått högt på dagordningen i den allmänna debatten, både i Sverige och motsvarande länder. Vi har också fått allt bättre kunskaper på området, både på individnivå och i samhället som helhet. Miljötänkandet har fått ett allt bredare genomslag och har nu spridit sig till samhällets alla delar. Allt fler organisationer tillämpar numera ekologiskt hållbara arbetsmetoder och rutiner för att hushålla med resurser. Många har insett fördelarna med resurssnåla förpackningsalternativ. Försäljning och användning av miljövänligtemballage har gått upp avsevärt i de flesta branscher.

Konsumentmakt och vanor
Att fler organisationer och företag anammar en uttalad miljöprofil är självklart en positiv utveckling. Men mycket behöver alltjämt förändras. Förpackningsbranschen överlag satsar stora resurser på att ta fram miljövänliga och funktionella förpackningar. Tillgång till emballage av miljövänliga material som återvinningsbar wellpapp, och plast som framställts av förnyelsebara råvaror, är en viktig förutsättning. För att åstadkomma en verklig förändring krävs emellertid att vi, alla företag och privatpersoner, anpassar våra vanor och rutiner en hel del. Fler måste förmås att välja produkter som är förpackade på ett resurssnålt och ändamålsenligt sätt. Vårt inflytande som konsumenter är ett viktigt instrument. Låter vi bli att köpa produkter som levereras med dubbelt emballage, onödigt intrikata omslag och material som innehåller giftiga ämnen tvingas företagen att byta till bättre alternativ.

Konkreta incitament kan vara en lösning

En annan viktigt del i arbetet är att komma till rätta med allt svinn och slöseri. Hela syftet med att använda återvinningsbart emballage faller platt till marken om ingen lämnar in överblivet material så att det faktiskt kan återvinnas. Dessvärre slängs fortfarande en stor andel av allt förpackningsmaterial direkt i soporna när den aktuella vara packats upp, något som både är dumt och onödigt. Lättja och bekvämlighet är dock en del av människans natur. En eventuell lösning på det här problemet kan vara att införa någon form av pantsystem i stil med det som omfattar PET-flaskor, tomglas och aluminiumburkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar